Sladkovodní RYBY

Děkujeme za váš výběr:

SUMEČEK africký

Sumeček africký se stává stále více populární rybou i v českých domácnostech. A není se čemu divit. Jeho filety jsou lahodné, šťavnaté, bez kostí a mají vysoký obsah bílkovin. Maso sumečka má narůžovělou barvu a není cítit typickou rybí vůní. Skvěle se hodí k pečení, smažení, grilování i dušení. Kromě klasiky v trojobalu ho vyzkoušejte i pečeného na másle, s rozmarýnem a česnekem, v mandlové nebo bylinkové krustě nebo na kmínu.

Odkud pocházím

Sumeček africký zvaný také keříčkovec jihoafrický či clarias se volně vyskytuje zejména ve sladkých stojatých vodách v Africe, Sýrii, v jihovýchodní Asii nebo na Madagaskaru, od roku 1990 je také chován České republice.

Náš sumeček pochází ze Slovenska.

Jeho maso se vyznačuje výbornou chutí a vyšším obsahem tuku, což zaručuje lahodnou šťavnatou chuť.

Sumeček africký zvaný také keříčkovec jihoafrický či clarias se volně vyskytuje zejména ve sladkých stojatých vodách v Africe, Sýrii, v jihovýchodní Asii nebo na Madagaskaru, od roku 1990 je také chován České republice.

Náš sumeček pochází ze Slovenska.

Jeho maso se vyznačuje výbornou chutí a vyšším obsahem tuku, což zaručuje lahodnou šťavnatou chuť.

Odkud pocházím

Jak udržíte ryby co nejdéle čerstvé?

  • Ryby nakupujte nejlépe na konci celého nákupu.
  • Domů ryby přepravte ideálně v chladicí tašce.
  • Skladujte je ve spodní části chladničky při teplotě 0–4 °C.
  • Pokud se nechystáte ryby marinovat nebo zmrazit, je vhodné je zpracovat do 2 dnů.
     

Jak udržíte ryby co nejdéle čerstvé?

  • Ryby nakupujte nejlépe na konci celého nákupu.
  • Domů ryby přepravte v chladicí tašce.
  • Skladujte je ve spodní části chladničky při teplotě 0–4 °C.
  • Pokud se nechystáte ryby marinovat nebo zmrazit, je vhodné je zpracovat do 2 dnů.
     

Tipy a triky

Filety sumečka smažte pozvolna z obou stran na rozehřátém ghí s bylinkami.

Vyzkoušejte sumečka zapéct v troubě s plátky jablek a se sýrem.

Chuť ryby skvěle doplní rajčata, česnek, olivy, paprika a čerstvé bylinky. Můžete si sumečka připravit s omáčkou z paprik a rajčat.

Filety sumečka smažte pozvolna z obou stran na rozehřátém ghí s bylinkami.

Vyzkoušejte sumečka zapéct v troubě s plátky jablek a se sýrem.

Chuť ryby skvěle doplní rajčata, česnek, olivy, paprika a čerstvé bylinky. Můžete si sumečka připravit s omáčkou z paprik a rajčat.